mediu

ADMINISTRATIA FONDULUI PENTRU MEDIU Serviciul Administrativ si Relatii Mass-Media

Nr.39.074/23.06.2010

COMUNICAT DE PRESA

Īncepe Programul “ Casa Verde” !

Īncepānd cu data de 1 iulie 2010, Programul privind instalarea sistemelor de īncalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv īnlocuirea sau completarea sistemelor clasice de īncalzire,denumit popular Programul „Casa Verde” va fi operational, iar persoanele fizice īsi pot depune dosarele de finantare nerambursabila la agentiile judetene de mediu din localitatile unde domiciliaza.

Bugetul alocat Programului pentru anul 2010 este de 110 milioane lei, fiind distribuit la nivelul fiecarui judet, īn functie de numarul de locuitori al acestuia si poate fi consultat īn anexa comunicatului de presa.

Scopul acestui Program este īmbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru īncalzire si obtinerea de apa calda menajera.

Prin finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de īncalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv īnlocuirea sau completarea sistemelor clasice de īncalzire, se īncurajeaza utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabila, nepoluante.


Programul, care se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, consta īn acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, īn functie de tipul instalatiei, astfel:

  • pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
  • pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura;
  • pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Īn cadrul acestui Program, poate aplica solicitantul care īndeplineste urmatoarele conditii:

  • este persoana fizica care īsi are domiciliul pe teritoriul Romāniei;
  • este proprietar/coproprietar al imobilului pe/īn care se implementeaza proiectul;
  • imobilul trebuie sa nu faca obiectul unui litigiu īn curs de solutionare la instatele judecatoresti, vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica;
  • nu are obligatii restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislatiei nationale īn vigoare;
  • īn activitatea desfasurata anterior īnceperii proiectului nu a īncalcat dispozitiile legale privind protectia mediului si nu sponsorizeaza activitati cu efect negativ asupra mediului.

Persoanele fizice, interesate sa aplice īn cadrul Programului, pot consulta ghidul de finantare, publicat īn Monitorul Oficial al Romāniei, partea I, nr. 409/18.06.2010 si disponibil pe pagina web a Administratiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro/program_casa_verde.php).

Singurele informatii oficiale privind modul de derulare a acestui Program sunt cele transmise īn mass-media sub forma de comunicate de presa din partea Ministerului Mediului si Padurilor si Administratiei Fondului pentru Mediu, precum si cele publicate pe paginile web www.mmediu.ro si www.afm.ro.

Serviciul Administrativ si Relatii Mass-Media al Administratiei Fondului pentru Mediu

Splaiul Independentei nr. 294, Corp A, Sector 6, 060031, Bucuresti, Romānia www.afm.ro e-mail: presa@afm.ro Tel./ Fax 021 319.48.49/50